Μεγάλες καθυστερήσεις σε αυτοκινητοδρόμους της χώρας

Μεγάλες καθυστερήσεις σε αυτοκινητοδρόμους της χώρας

Αρ. Πρωτ. 11986/24.02.2011

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Τεράστιες είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται ως προς την κατασκευή και υλοποίηση μεγάλων τμημάτων αυτοκινητοδρόμων σε όλη τη χώρα. Καθυστερήσεις που φτάνουν έως και δυο χρόνια, το κόστος των οποίων καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες. Όμως, σα να μην έφταναν όλα αυτά, καλούνται να πληρώσουν και τα αυξημένα διόδια που επιβάλλουν οι εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων, τα οποία το τελευταίο διάστημα, δικαίως έχουν εξοργίσει τους πολίτες. Τα μόνα, λοιπόν, που τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια, είναι οι συνεχείς αυξήσεις των διοδίων και η καταβολή της συμμετοχής του δημοσίου στους εργολάβους.

Οι οδηγοί στην εποχή του μνημονίου και των δυσβάσταχτων μέτρων που επέβαλε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καλούνται να επωμισθούν το κόστος κατασκευής των έργων που προχωρούν με καθυστερήσεις από 12 έως 24 μήνες. Μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου είναι υπό κατασκευή, αλλά οι σταθμοί διοδίων λειτουργούν κανονικά και με τιμές που έχουν αυξηθεί έως και 180% σε λιγότερο από τρία χρόνια. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα, όπως η εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών και η Αθηνών-Λαμίας, όπου το χρονοδιάγραμμα κατασκευής είναι ασαφές και δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την ολοκλήρωση των έργων. Αυτές οι καταστάσεις εύλογα εξοργίζουν τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν την Κυβέρνηση να παρακολουθεί τα γεγονότα και να καταβάλλει υπέρογκα ποσά στους εργολάβους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ισχύει το γεγονός, ότι έχει ήδη διατεθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους το 60% της δημόσιας συμμετοχής για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων;

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και ολοκλήρωσης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας;

Απάντηση Υπουργείου